تپش قلب حالتی است که قلب ضربه های شدیدتری نسبت به حالت طبیعی دارد. ضربان غیرعادی قلب منجر به احساس انقباض عضلات قلب در قفسهی سینه میشود. این احساس با تغییر ضربان قلب ایجاد می شود و در این حالت، نوعی لرزش و کوبش به صورت ضربات محکم، سریع و نامنظم در قلب احساس می شود که در زمان تپش، ریتم قلب را نیز تغییر می دهد این احساس میتواند در گردن، گلو و یا سینه بوجود آید.
در مواقعی که تپش قلب را احساس کردید؛ آرام بنشینید و چشمهایتان را ببندید. یکی از دستهایتان را روی شکمتان بگذارید. به آرامی و از راه بینی نفس تان را به داخل بکشید به طوری که شکم تان به سمت داخل حرکت کند. از راه دهان یا بینی نفستان را بیرون بدهید و این کار را تکرار کنید و یک لیوان آب بنوشید. تپش قلب ناگهانی در خواب معمولا خطرناک نیست، اما باعث ناراحتی می شود. اکثر تپش های قلب بی ضرر بوده و خود به خود درمان می شوند. هرچند در موارد نادر، این تپش ها می توانند نشان دهنده نوعی بیماری باشند. تپش قلب ناگهانی در خواب رخ می دهد با تپش قلبی که در روز متفاوت بنظر میرسد، در شب تپش قلب قابل توجه تر است زیرا صداها کمتر است و ذهن کمتر از ضربان قلب منحرف می شود.
برای تشخیص خطرناک بودن نوع تپش قلب، میتوان دقیقا آن زمانی که حمله تپش شروع می شود نوار قلب گرفت. اگر هم بیمار نتوانست در آن لحظه نوار قلب بگیرد، میتواند از دستگاه هولتر مانیتورینگ استفاده کند.بازه معمول برای میزان ضربان قلب در زمان استراحت چیزی بین 60 تا 90 ضربان در دقیقه است. بالاتر از 90 ضربان در دقیقه، ضربان زیاد تر از معمول محسوب می شود؛ بهترین زمان برای اندازه گیری صبح و قبل از بلند از شدن از رختخواب است شما می توانید میزان ضربان قلب خود را با قرار دادن یک یا دو انگشت در نقاطی که پالس ضربان در آنجا وجود دارد مانند مچ دست یا گردن اندازه گیری کنید، به مدت 15 ثانیه ضربان ها را بشمارید و ضربدر 4 کنید.
دلایل تپش قلب ناگهانی در خواب
دلایل مختلفی برای تپش قلب وجود دارد. بعضی موارد تپش قلب به انقباض زودهنگام دهلیزهای بالایی قلب برمیگردند. وقتی دهلیزها به اندازهی کسری از ثانیه زودتر از زمان مقرر منقبض بشوند، برای اینکه به آهنگ معمولی و صحیح خود برگردند لحظهای بیشتر استراحت می کنند. در نتیجه فرد احساس میکند که ضربان قلبش دچار جهش شده است که معمولا انقباض سریع و شدیدی را به دنبال دارد؛ این در حالی است که دهلیزهای پایینی تلاش میکنند تا خون اضافی را که در زمان استراحت جمع شده به بیرون بفرستند. ضربان های زود هنگام معمولا سلامتی تان را تهدید نمی کنند و نشانهی حملهی قلبی نیستند.
از عوامل تپش قلب میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
1- کم خونی نیز علت تپش قلب در ن و مردان است و معمولا با مصرف جگر و داروهای مرتبط بهبود می یابد.
2- پرکاری تیروئید. تیروئید غدهای است که عملکرد آن بطور مستقیم بر روی عملکرد قلب تاثیر می گذارد و در این میان پر کاری تیروئید می تواند منجر به تپش قلب در بیماران مبتلا به این بیماری شود.
3- در ن عوامل ایجاد کننده آن شامل استرس، ترس و اضطراب، فعالیت های ورزشی سخت، مصرف برخی داروها، بیماری تیروئید، یا تغییرات هورمونی در اثر قاعدگی، بارداری و شروع دوران یائسگی می باشد. این عوامل باعث تغییر ریتم ضربان قلب شده و باعث تپش قلب می شود.
4- تپش قلب به خوردن بیش از حد غذا قبل از رفتن به رختخواب، نوشیدن بیش از حد کافئین در اواخر روز، یا ورزش سنگین مرتبط است.
5- بسیاری از عوامل بر میزان ضربان قلب شما تأثیر می گذارند. ژن ها در این میان نقش دارند. افزایش سن باعث سرعت بخشیدن به این موضوع می شود. همچنین ورزش کردن به صورت منظم باعث کاهش آن می شود.
6- افراد سیگاری میزان ضربان قلب شان در زمان استراحت بالاتر می باشد. ترک کردن این نوع محصولات باعث بازگشت و کاهش میزان ضربان قلب می شود.
7- هرچه بدن بزرگتر باشد، قلب باید به میزان بیشتری فعالیت کند تا بتواند به تمام قسمت ها خون رسانی کند. کاهش وزن می تواند به کاهش ضربان قلب کمک کند.
8- آسیب بافت قلب در اثر حملهی قلبی یا جراحتهای دیگر و مشکلاتی مثل افتادگی دریچهی میترال نیز می تواند باعث تپش قلب شود. اگر تپش قلب با درد در ناحیه قفسه سینه، تنگی نفس، سرگیجه و ضعف همراه باشد حتما باید به پزشک متخصص قلب مراجعه کرد. در صورت مشاهده موارد مذکور، تپش قلب ممکن است نشانه ای از یک بی نظمی مهم قلبی به نام آریتمی قلبی باشد.
9- سابقه خانوادگی، اختلالات ریتم قلبی و به طور خاص تپش قلب باعث افزایش خطر برای کسانی خواهد بود که سابقه ارثی در خانواده ( از جمله نژاد) دارند و همچنین کودکان والدین بیمار قلبی؛ بیش از دیگر کودکان در خطر بروز بیماری قلبی عروقی قرار دارند.
10- داروهای غیرمجاز که باعث تپش قلب میشوند، معمولا داروهای ضد احتقانی هستند که سودوافدرین و فنیل افرین دارند. استرس و خشم، تپش قلب را تحریک می کنند.
11- بالا بودن کلسترول خون، فشارخون بالا و کم تحرکی و چاقی و اضافه وزن از عوامل تپش قلب هستند و کسانی که چربی اضافه بخصوص در ناحیه شکمی دارند؛ بیش از دیگران به بیماریهای قلبی دچار می شوند. چرا که چربی های اشباع شده به علت رسوب در دیواره عروق باعث تشدید بیماری های قلبی می شوند.
12- دیابت بطور جدی شانس بروز بیماریهای قلبی عروقی را افزایش می دهد. حتی با وجود کنترل قند خون، دیابت شانس بیماری قلبی را افزایش می دهد، ولی در صورت عدم کنترل، این خطر به مراتب بالاتر خواهد رفت
درد پشت جناغ که بعد از مصرف غذا ایجاد شده و با خوابیدن و خم شدن تشدید شده و با تغییر مزه دهان بصورت ترش و با مصرف شربت های ضد اسیدی و یا قرص هایی نظیر رانیتیدین کاهش می یابد مطرح کننده برگشت محتویات معده به مری(رفلاکس) می باشد و مشکل قلبی تلقی نمی شود.
توصیه رژیمی
افراد مبتلا به بیماری قلبی از خوردن سوسیس و کالباس ، شیرینیهای پرچرب، سسها و کباب های کوبیده پرچربی پرهیز کنند.
متخصص قلب و عروق و فشار خون
درباره این سایت